YOGA YAPTIĞINIZ ALANI FENG SHUİ ESASLARINA GÖRE DÜZENLEYİN

YOGA YAPTIĞINIZ ALANI FENG SHUİ ESASLARINA GÖRE DÜZENLEYİN

YOGA YAPTIĞINIZ ALANI FENG SHUİ ESASLARINA GÖRE DÜZENLEYİN…

Sağlıklı yaşamın tarifini günümüzde kişinin “fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklı olması şeklinde özetleyebiliriz…

Kişinin bu durumu yakalayabilmesi için, en etkili yollardan birinin” Yoga ve Feng Shui” kombinasyonu olduğunu da söyleyebiliriz. Nasıl mı?

Her ikisi de “Chi” dediğimiz yaşam enerjisi ile çalışır. Bütün evrendeki canlı ve cansız varlıklar, bizler ve çevremiz, birbirimizle enerji alışverişi yaparız ve birbirimize görünmez bir bağ ile bağlıyızdır.

Yoga yapan insanların motivasyonları arasında, esnekliği ve gücü arttırma, rahatlamayı teşvik etme, meditasyon geliştirme, dinginlik hissine ulaşma arzusu sayılabilir… Bu yoga pratiğini günlük rutinimizin içinde uygularken, sağlıklı bir vücut, dingin bir zihin ve ruha sahip olmak adına, vücudumuzda var olan evrensel yaşam enerjisini harekete geçirir, olası hastalıklara neden olabilecek blokajları yok eder ve vücudumuzdaki enerji akışını da dengeleriz…

Feng Shui ise, bu sefer, çevremizde bulunan yaşam enerjisini, yaşadığımız mekânlarda güçlendirmeye, dengelemeye ve böylelikle kişinin hayatına, sağlık, zenginlik, refah, iş başarısı ve mutluluk, ilişkiler gibi kavramaları getirmeye hedeflenir. İçinde bulunduğumuz mekânlar, ruh halimizde duygularımızda ve fiziksel enerjimizde değişime neden olur. O yüzden ki bazı mekânlarda bulunmaktan keyif alırken, diğer bazılarından kaçarak uzaklaşmak isteriz…

Dolayısıyla, sadece yoga yapmak değil, nasıl bir mekânda, yoga yaptığımız da önem kazanır…

Rutin yoga alanında Feng Shui’yi güçlendirmek için yapılacaklar bazı düzenlemeler ile, etkili sonuçlar almak mümkündür. Şimdi bunların neler olabileceğine bir bakalım…

Yaşam Enerjimiz olan güneş ışınlarının doldurduğu bir mekân her zaman olumlu hisler uyandırır. Güneşin sıcak, ısıtan, şifalı ışınlarının enerjisi yoga ritüeline “Güneşe Selam” duruşuyla başlayan kişi için de içindeki yaşam enerjisini uyandıran yapıdadır…

Doğru nefes almak yoga pratiği için çok önemlidir. Doğru nefes ile yaşam enerjisini vücudumuzun herhangi bir yerine taşımak mümkündür. Mekânın da rahat nefes almasını,  yaşam enerjisinin hem içimizde hem de dışımızda rahat akmasını sağlamak için ise, işe; mekândaki fonksiyonsuz eşyaları azaltmak ve dağınıklığı gidermek ve sadeleşmek ile başlayabiliriz… Kullanılmayan alanlar, dar köşeler,  “Chi” nin akışını zayıflatır, mekânı nefessiz bırakır.  Etraftaki dağınıklık ise, zihnimizin karmaşasına ve dağılmasına neden olur ki bir yoga alanı için hiç de istenen bir durum değildir…

Evrende her şey zıttı ile mevcuttur. Karanlık olmadan aydınlık, gündüz olmadan gece veya sıcak olmadan soğuk da olamaz. Yin ve Yang uyumunu gösteren “Tai Chi” sembolü, hem birbiriyle çelişen, hem de birbirini tamamlayan niteliktedir. Yin karanlık, pasif, soğuk ve dişi tarafken; Yang, parlak, aktif, sıcak ve eril taraftır. Yin ve Yang’ın uyumlu birlikteliği hem kişiye, hem de mekâna denge ve harmoni getirir. Çoğumuz günümüzü sürekli gürültü, aktivite ve elektromanyetik kirliliğin içinde geçeriz ki bu hayatımızın Yang tarafıdır. Günün içerisinde dinginliğe ve sessizliğe ulaşmak isteriz ki bu anlamda Yin tarafımız devreye girer. Bu yüzden yoga mekânlarımızın daha çok Yin özelliklere sahip olmasını isteriz… Sakin bir müzik, güzel bir koku, kargaşadan uzak sakin bir mekan, doğal dokular, yeşili içeriye taşıyan bir mekânsal düzenleme, günlük koşturmalar arasında  bize iç sesimizi duyabilmek adına alan yaratacaktır.. Denge her şeyi bir araya getirir… Yoga pratiğinde bunu yoğun bir geri açılmanın ardından onu dengeleyecek ileri bir bükülmenin bedene verdiği rahatlama duygusu, genişlemek için dengeli nefes alıp, büzüşmek için yine dengeli nefes vermek gibi gibi de düşünebiliriz…

Etrafımızda her şey ile iletişim içerisinde olduğumuzu düşünürsek, yoga alanında kullanacağımız görsellerin ve aksesuarların da bizde iyi hisler uyandırması, ruh halimize iyi gelmesi gerekir.

5 element Feng Shui’nin temelidir. Ateş, Toprak, Metal, Su ve Ağaç elementleri ile etrafımızda dengeli bir dekorasyon sağlamak, kendi içimizdeki dengeye ulaşmamamıza da yararlı olacaktır… Ateş elementini temsilen mumlar, Ağaç elementini temsilen bambu ve doğal ahşaptan minimum mobilya, bitkiler, Su elementini temsilen küçük bir şelale veya havuz, Toprak elementini temsilen çakıllar, çömlek ve seramikler Metal elementini temsilen Tibet çanakları veya rüzgâr çanları, yoga pratiği yapılan odada kullanılabilecek örneklerdir…

Odada kullanılacak renkleri seçerken yine enerji haritasının gösterdiği elementlere ve temsili renklerine yoğunlaşmak gerekir… Yoga pratiğinin yapıldığı odada uygulanabilecek renkler; Enerji ve dayanıklılığı simgeleyen Ateş elementinin rengi Sarı; Büyüme ve ilhamı- yansıma ve gevşemeyi temsilen Ağaç elementinin renkleri Yeşil ve Mavi, maneviyat ve gücü temsilen Ateş elementinin rengi Mor; odak ve saflığı temsilen, Metal elementinin rengi Beyaz…

Klasik Feng Shui uygulaması, bize fiziksel çevremizdeki-yoga alanımızdaki- enerjilerin niteliğini 5 element teorisini ve pusula yönlerini kullanarak gösterir. Çıkartılan enerji haritasına göre, yapılan düzenleme sayesinde yaşam enerjisinin mekân içinde rahat ve dengeli akması sağlanır. Bu uygulamada mekân içinde kullanılacak elementlerin niteliği kadar yerleri de önemlidir.

Yoga pratiğinin, bedenimizde; meditasyonun ise zihnimizde yaşam enerjisinin rahat akmasını sağlaması gibi, Feng Shui de yoga mekanımızdaki “Chi”nin rahat akmasına olanak sağlar.…

Not: Bu yazı 13 haziran 2019 tarihinde Uplifers’da yayınlanmıştır.



X